liten-hund-pa-smadjurskliniken

Vad är en smådjursklinik och var finns någon bra?

posted in: Nyheter | 0

En smådjursklinik är en klinik som jobbar enbart med smådjur. Det betyder att smådjur som till exempel hundar, katter och kaniner är välkomna. Men större djur som hästar saknar man helt enkelt kompetensen för att hjälpa. Det betyder inte att de kommer att säga nej till att hjälpa ett större djur som är svårt sjukt. Även om det inte finns några närliggande alternativ som kan hjälpa till. Det betyder bara att deras kompetens främst ligger hos mindre djur.

Att veta vilka djur som klassas som smådjur är inte speciellt svårt. Det brukar räknas från hundar till mindre djur efter det. Det betyder att om ditt djur är mindre än en hund kan de oftast hjälpa till. När det gäller hundar finns det dock en viss problematik. Vissa hundar kan vara väldigt stora går inte att säga när en hund inte längre räknas som smådjur. Men oftast menar man med smådjursklinik alla hundar oavsett storlek.

 

AniCura Djursjukhuset i Jönköping hjälper alla djur. Ta kontakt med dem om ditt husdjur behöver hjälp, vare sig det handlar om vaccinationer, chip eller bara en vanlig check.

 

Hitta en smådjursklinik

I stort sett varje stad eller ort så finns det en smådjursklinik. Rent allmänt kan man säga att det nästan aldrig är ett problem att hitta en sådan. Om man behöver hjälp med ett större djur, t.ex. en häst, så kan man först försöka hitta en veterinärsklinik. De jobbar med sådana djur de flesta smådjurskliniker inte vill arbeta med. Då det kan råda brist i kompetens med större djur, på det området.

 

Vad gör en smådjursklinik?

De flesta smådjurskliniker gör allt som en vanlig veterinär gör. För smådjur och det kan inkludera undersökningar och att chippa djuret. Det kan även handla om lättare sjukdomar och skador som en smådjursklinik kan hantera. Om djuret är svårt skadat är ett djursjukhus alltid dit man ska vända sig då de oftast har bättre utrustning för detta. En smådjursklinik kan självklart hjälpa till även vid svårt skadade djur. Det rekommenderas dock att vända sig till ett djursjukhus om djuret är väldigt sjukt.

Utöver dessa arbetsuppgifter så hjälper även en smådjursklinik till med att arbeta förebyggande. De tar då ofta in olika aspekter på djuret. Som till exempel djurets vikt för att minska risken för diabetes eller andra sjukdomar. De kan även hjälpa till att välja rätt mat till ditt djur baserat på vikt. Eller om det ett djur som främst vistas inomhus eller utomhus.

Första steget när ditt smådjur blir sjuk är att vända sig till en smådjursklinik för att få djuret undersökt. Om man gör det direkt när djuret blir sjukt är chansen för att djuret kommer bli friskt. Mycket större än om man väntar tills det har utvecklats till något seriöst.
Vända sig till en smådjursklinik

Första steget är att använda sig av antingen internet eller att fråga andra som har djur. Att fråga var de vänder sig om djuret behöver en undersökning eller liknande. Då hittar man en klinik som andra känner till och rekommenderar. Efter att man hittat en klinik som passar så ringer man eller skickar en e-post för att boka tid.