Kyligt

Kyligt värre med kylväskor

posted in: Nyheter | 0

En kylväska är en väska eller box som har som huvudsakligt syfte att bevara kylan inuti och således hålla innehållet kallt under en längre tid. Den kan även benämnas som kylbox, oavsett vilken benämning man använder så brukar man mena samma sak.

Kylväskans egenskaper

Kylväskan har en temperaturisolerande egenskap. Det innebär att väskan släpper ut minimalt med luft och med hjälp av kylklampar som läggs inuti väskan kan den hålla kylan under en mycket längre tid än vad en vanlig väska hade gjort. Om man har långt till en mataffär under sommarmånaderna kan det vara smart att ta med sig en kylväska till mataffären för att förvara kritiska matvaror i kylväskan under transporten. Men två av de absolut vanligaste användningsområdena för kylväskor och kylboxar är när man ska ha picknick eller vill ha med sig kyld mat till stranden.

Freezit AB i Järfälla, 2 mil norr om Stockholm, tillverkar och säljer inte bara kylväskor utan även kolsyreis/torris i pelletsform. Helt perfekt till köldtransporter och partyn!

En kvalitetsväska kan hålla innehållet kallt upp till 12 timmar med hjälp av kylklampar.

Vilka olika finns det?

Det finns väldigt många olika typer av kylväskor. Man kan finna väskor i alla olika storlekar och färger. En av de vanligaste kylboxarna är av hårdplast, ganska stor och med ett stabilt handtag. Denna väska ser man väldigt ofta under sommaren då det är en bra väska att transportera och varorna som läggs i väskan skadas inte tack vare hårdplasten. Visserligen kan denna typ av kylbox vara lite otymplig om man inte ska ha med sig så mycket. Då är det bättre om man väljer en mindre kylväska som ofta är av det mjukare materialet men med fodrade väggar för att fortfarande vara temperaturisolerande.

Vad kostar en kylväska?

Priserna för kylväskor och kylboxar varierar sig stort beroende på vad man är ute efter för storlek, funktion och märke. Det finns väldigt billiga kylväskor som har de grundläggande funktionerna och håller innehållet kallt under en viss tid. Men det kan vara värt att betala lite extra för att få en kylbox av absoluta toppkvalitet. En kvalitetsväska kan hålla innehållet kallt upp till 12 timmar med hjälp av kylklampar. Det finns även elektriska kylboxar som drivs på el, ofta med hjälp av ett uppladdningsbart batteri. Denna typ av väska eller box kan hålla innehållet kallt under en väldigt lång tid tack vare de inbyggda funktionerna som drivs på el. En eldriven kylbox är ofta dyrare än vanliga kylboxar, denna typ av kylboxar är vanligt att man har i bilar eller båtar där man har möjlighet att ladda batteriet. En annan anledning till varför de eldrivna kylboxarna är vanligast i bilar och båtar är för att de är betydligt tyngre än vanliga kylväskor.

Tips inför nästa picknick i sommarvärmen

För att utnyttja temperaturisoleringen till max bör man fylla ut väskan med varor från botten till toppen. Det kan vara smart att placera kylklamparna i botten och sedan de varor som man vill hålla kallast längst ner. Om man sedan har packat varorna på rätt sätt och det är helt fullt i väskan så sprids kylan mellan varorna och resultatet blir bättre, det vill säga varorna är kylda under en mycket längre tid. Vidare bör man inte placera en kylväska i direkt solljus om man vill hålla innehållet kallt under en lång tid. Direkt solljus påverkar kylförmågan negativt.