Träolja i Glas

Träolja – Allt du behöver veta!

posted in: Nyheter | 0

Träolja brukar man kalla de oljor som används för att behandla olika trädarter. Att behandla trä är väldigt viktigt. Träolja är ett bra sätt att skydda ett trä ifrån yttre faktorer så som regn och snö. Men träolja har länge använts i Sverige även för att det anses vara snyggt att behandla trä med någon olja. Träet får ett annat utseende efter att ha blivit behandlat med olja. Ofta brukar träet få en lite mörkare nyans efter att oljan har fått lägga sig. Detta för att träet suger åt sig oljan och därför ändrar nyans.

Träolja och dess användningsområde

Ett av de absolut vanligaste användningsområdena för träolja är golv. Golvet är en av de ytor som utsätts för mest slitage även om et golv ofta är skyddat av ett tak. Att olja in ett trägolv skapar också ett väldigt vackert golv. Därför är det många som väljer att olja in sitt trägolv tidigt. Om man har bestämt sig för att olja in ett golv så är det lika bra att man gör det så tidigt som möjligt. Framförallt efter att man har lagt golvet eftersom risken för att golvet slits. Speciellt utan att man har oljat in det är något större än om man inte skulle ha gjort det. Något man bör tänka på när man väljer träolja är att det inte alla träoljor som passar till alla trädarter. Om man själv inte har så bra koll på vilka oljor man kan använda till olika träslag. Rekommenderas det att man rådfrågar någon som är kunnig inom området. Man vill inte riskera att använda en olja som skulle kunna förvärra golvet snarare än att förbättra det.

Det är inte helt ovanligt att man kombinerar och blandar olika typer av träolja. Just för att uppnå en konsistens som helt motsvarar det man vill ha. En typ av träolja som dock är väldigt vacker i sig själv är linolja som är förädlad. En väldigt positiv aspekt med träolja är att det är en olja som är väldigt miljövänlig. Miljövänlig eftersom att den är förädlad och blir en naturlig olja.

Att tänka på

Tidigare har det pratats mycket om att man behöver lösningsmedel i träoljan. Anledningen är för att den ska tränga in i träet på ett bra sätt. Men faktum är att man på senare år har man kommit fram till att lösningsmedel i oljan inte krävs. Utan att oljan tränger in i träet även utan att man blandar i något lösningsmedel. Det går ofta ganska fort för oljan att tränga in i träet om förutsättningarna är rätt. Exempel är om det blåser lite eller om det är en lagom temperatur, inte för varmt och inte för kallt. När oljan tränger in i träet så stannar det ofta ett litet skikt av olja som inte riktigt tränger in i träet. Detta kan göra så att träet kan se lite glansigt ut. Det är just detta skikt som sedan torkar och utgör ett mycket bra skydd för träet eller golvparketten.  Träolja finns i många olika prisklasser och det är inte alltid som den dyraste oljan är den bästa. Det gäller att läsa på innehållsförteckningen vad träoljan innehåller. Just för att man inte ska bli lurad att köpa en dyr olja när det finns en billigare olja med exakt samma innehåll.

Identifiera behov

Innan man väl bestämt sig för att använda sig av träolja, finns det flertalet saker att tänka på. Framförallt är det viktigt att identifiera sina behov. Detta görs enklast genom att ställa sig följande frågor;

  • Vad har jag för budget?
  • Vilket märke vill jag ha på min träolja?
  • Hur mycket behöver jag?

Det finns flertalet frågor, men dessa kan alltid vara individuella. Det är fundamentalt att man inte köper för mycket då man inte vill betala för mycket. Det är dock inte det enda problemet att köpa för mycket. Istället står man där med alldeles för mycket träolja och måste antingen spara eller lämna tillbaka. Något som alltid inte är det roligaste att göra då det onödig tid att utföra.

Något som är viktigt att komma ihåg är att det finns många olika typer av träoljor. Därför kan det alltid vara bra att fråga någon som har expertis om träoljor.

Det finns andra alternativ som kan vara intressanta att läsa på om. Här hittar du mer information om linoljesåpa.