Solvärme-Himmel

Solvärme – Allt du behöver veta

posted in: Nyheter | 0

När man hör ordet solvärme tänker man oftast på en varm och solig sommardag. Faktum är att solvärme egentligen betyder något helt annat. Enligt Wikipedia är solvärme ett samlingsnamn för teknik som omvandlar solens strålningsenergi till värme. Syftet med denna text är att förklara hur solen kan värma upp ditt hus och det fungerar och vilka för- och nackdelar som finns med solvärme.

Solvärme-Vinter

 

Det finns flertalet olika typer av solvärmesystem som har relativt olika användningsområden. Dock har alla solvärmesystem samma grund och det är en solfångare. Solfångarens uppgift är att omvandla den infallande solstrålningen från solen till värme i din bostad.

Denna teknik är idag möjlig tack vare att den tekniska utvecklingen har gått framåt. Mycket handlar även om utbud och efterfråga. Det är uppenbart att världens natur tar stryk på grund av hur konsumtionssamhället har fungerat, det vill säga utan något som helst konsekvenstänk. Däremot har många människor i västvärlden fått upp ögonen för problematiken. Människor blir alltmer miljövänliga och väljer därför naturvänliga energialternativ som solvärme.

Solvärme – för- och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med solvärme. Fördelarna är många, fler än vad nackdelarna är. Framförallt är det ett miljövänligt alternativ som inte har lika förödande konsekvenser som fossila bränslen. Solvärme är dock inte bara miljövänligt, det är även ett kostnadseffektivt värmealternativ. I det långa loppet sparar man pengar på att använda sig av solfångare för att få solvärme i bostaden.

Nackdelarna med solvärme är få, men de existerar faktiskt. Framförallt är solfångare något som man själv inte kan montera. Detta är nödvändigtvis inte en nackdel men det blir betydligt mer jobb. Anledningen är då att måste vara aktiv genom att ringa företag med expertis om solvärme och solfångare. Efteråt bör man jämföra företag, deras priser och hur de jobbar. Mer om detta kommer senare i texten.

En annan nackdel är att om solfångare mot all förmodan slutar fungera. Så kan detta leda till att man är utan värme i huset. Detta går att jämföra med ett elavbrott som ibland sker. På vissa ställen i världen och Sverige för den delen, så är solfångare inte lika optimala. I norra Sverige är det betydligt mindre soltid vilket kan påverka effektiviteten av solfångare. Detta kan ses som en nackdel.

Att tänka på

När man väl har bestämt sig för att använda sig av solfångare för att få solvärme. Så finns det faktiskt flertalet saker man bör tänka på. Framförallt är det fundamentalt viktigt att man identifierar sina behov. Detta görs enklast genom att ställa sig ett par simpla frågor, exempelvis:

  • Hur många solfångare behöver jag?
  • Vad har jag för budget?
  • Hur stort hus har jag?
  • Hur stort är taket?
  • Vilket företag ska jag vända mig till?

Frågorna är många, och det är egentligen en individuell fråga. Med tiden och under arbetets gång, kommer man komma på nya funderingar. Det är dock bra att förbereda sig så mycket som möjligt. Syftet med att förbereda sig så pass mycket är att man underlättar arbetet för de som ska montera och installera modulerna.

Kom ihåg att du kan få solvärme i Jönköping, Stockholm eller Göteborg eller någon annan stad i Sverige. Du kan alltid få tag i solfångare för att omvandla solstrålningsenergi till solvärme. Tänk på att det kan vara smart att boka ett möte med ett företag som kan ämnet. Ju tidigare desto bättre, gör du det i januari är du redo när solen väl tittar fram på riktigt.