Rekryteringsprocessen vid personalrekrytering

posted in: Nyheter | 0

Rekryteringsprocessen som ett företag måste genomgå för att hitta nya potentiella anställda är en väldigt långdragen och svår process. Det är helt enkelt en av de större bitarna som personalavdelningen har att jobba med. Det är ofta något man önskar att man kunnat skippa helt och hållet.

Personalrekrytering tar väldigt lång tid och tar stora resurser från ett företag under hela rekryteringsprocessen. Det är faktiskt en av de största anledningarna till att många istället väljer att anlita ett rekryteringsföretag eller bemanningsföretag. Genom att anlita ett rekryteringsföretag kan man få ett bättre urval än vad man tidigare kunnat. Fördelen är också att man kan få mer kvalificerad personal. Då ett bemanningsföretag har det som sin huvudsyssla så kan det leda till att de har större möjligheter att hitta personal som passar efter den beskrivning de har fått. Ta som ett exempel ett företag som arbetar med personalrekrytering i Värnamo jämfört med någon i Gislaved. Även om det är olika orter går själva rekryteringen till på väldigt snarlika sett.

Detta är något som de flesta personalavdelningar kan ha svårt att göra då de under själva rekryteringsprocessen ofta har annat att göra samtidigt. Det leder ofta till att de inte har tiden de behöver för att riktigt kunna hitta den bästa sökande för jobbet.

Hur går rekryteringsprocessen till vid personalrekrytering?

Det beror helt och hållet på vilket företag det gäller och om man använder sig av antingen ett bemanningsföretag eller ett rekryteringsföretag. Först och främst så börjar rekryteringen likadant oavsett vilken väg man väljer. För jobbet måste utannonseras och även om man kan använda sig av olika kanaler så är principen densamma.

Men därefter så skiljer det sig väldigt mycket hur rekryteringsprocessen går till. Rekryteringsföretagen har olika tester som de sökande måste genomföra för att kunna komma på en intervju. Men det kan också vara som så att man direkt börjar intervjua potentiella kandidater för jobbet.

Det vanligaste är faktiskt att man direkt börjar med att intervjua de som verkar passa in på jobbet. Men ofta krävs det att man först sorterar bland de som sökt jobbet. Många söker nämligen jobb de saknar kvalifikationer för och dessa måste rensas bort först.

Vad menar man egentligen med rekryteringsprocessen?

Det man menar när man pratar om rekryteringsprocessen är hur det går till när man hittar anställda. För efter det att ett jobb blivit utannonserat så krävs det att man hittar någon som man känner kan göra jobbet på bästa sätt. Man vill även hitta den som är mest lämpad att göra jobbet.  Men för att hitta de som är mest kvalificerade för jobbet så måste man genomgå rekryteringsprocessen. På det sättet så sorterar man bort de som inte verkar vara lämpade för jobbet. Man jämför också sökande mot varandra för att på det sättet kunna hitta den som utmärker sig bland de sökande.

För man vill självklart hitta den bästa personen för jobbet. Men som vi redan nämnt är det ofta enklare att ta in ett företag som arbetar med rekrytering än att genomgå processen själv. För även om det kan vara lite dyrare så kommer man i slutändan hitta bättre kandidater. För de kommer att presentera ett urval av de som sökt arbetet baserat på de kriterier du själv har valt.