plexiglas montering fonster

Plexiglas & Akrylplast – Användningsområden och fördelar

posted in: Nyheter | 0

Plexiglas är samma sak som akrylplast och båda termerna används ofta. Det är mycket vanligare att man benämner akrylplast för plexiglas. Man kan istället att plexiglas är som ett varumärkesnamn för akrylplast. Plexiglas är väldigt stöttåligt och kan användas till många olika saker. Ibland säger folk att plexiglas är dyrt men det har blivit allt billigare på senare tid. Många återförsäljare av akrylplast säljer per kvadratmeter och då kan man anpassa mängden man köper. Detta för att man inte ska behöva betala för mer än vad man har ett behov av.

Plexiglaset är som tidigare nämnt en typ av plast som har väldigt många olika användningsområden. Exempelvis så släpper materialet in väldigt mycket ljus och fungerar bra att använda som fönster. Plexiglas används ofta som fönster och speciellt på byggnader. Det förekommer också i fordon där det är viktigt att fönstret håller för vissa yttre omständigheter. Akrylplast kan med fördel användas som ett substitut till glas även i andra fall men det är som fönster det är vanligast.

Användningsområde

Många kopplar även plexiglas till det glas som är runt en hockeyrink. Anledningen till varför man har valt att sätta plexiglas runt ishockey arenor är för att glaset är så hållbart. Man skyddar helt enkelt publiken från att träffas av pucken. Men man skyddar också spelarna från att falla utanför rinken. Som de flesta vet så klarar plexiglaset vid hockeyrinkar av exempelvis tacklingar och andra tunga påfrestningar. och det är just hårdheten som är den bästa egenskapen med plexiglaset.

Plexiglaset är från början formlöst och även färglöst. Akrylplast är genomskinligt om man inte behandlar det på något sätt. Det är väldigt enkelt att sätta färg på akrylplast. Så länge man använder sig av färg som med fördel kan målas på plast. För formning och bearbetning av plexiglas kan man använda sig av de flesta verktyg. Exempelvis går det ofta att använda sig av samma verktyg som man använder vid trä eller metall. Dock kan det vara bra att använda en såg eller maskin som är anpassad för att skära i plexiglas. Framförallt om man vill uppnå det bästa resultatet.

Fördelar med plexiglaset

Vid höga temperaturen kan plexiglaset bli böjbart. Därför kan man använda sig av infravärme för att mjuka upp plexiglaset. Sedan är det bara att böja plasten så att man kan anpassa den efter önskat behov. Det är ett lätt material att behandla och bearbeta och det går att göra väldigt mycket med akrylplast. Om man exempelvis ska sätta ihop delar av plexiglas är det vanligt att man använder sig av kontaktlim. Men i vissa fall går det även att använda sig av ättika av is för att sätta ihop delar av plexiglaset.

En väldigt stor fördel med plexiglaset är att det åldras betydligt långsammare än andra typer av plast. Eftersom solljus och plexiglas går väldigt bra ihop om man jämför med andra typer av plast. Andra plaster kan lätt kan få en gul nyans av solljus vilket inte är snyggt. Eftersom plasten även har väldigt bra optiska egenskaper har akrylplast även används vid utvecklingen av vissa typer av linser. Plexiglas är i det stora hela ett väldigt prisvärt material. Just för att det har många olika egenskaper och framförallt är så pass starkt och tåligt.

Köpa Plexiglas

Att köpa plexiglas eller akrylplast som det också kallas är inte särskilt svårt. Det finns däremot en del saker man bör tänka på. Att välja ett företag som har bred kompetens och lång erfarenhet av plexiglas är till stor fördel. Det går enkelt att söka sig till information på Internet och hitta olika företag. Man kan med fördel plocka ur ett par företag som man tror är bra, och sedan välja ett. Läs på om företaget och skapa dig en bild av vad de kan erbjuda dig. Kom ihåg att dessutom noggrant planera in köpet av plexiglas. Det är bättre ätt köpa lite för mycket än för lite. Anledningen till detta är att man alltid kan behöva lite mer än vad man planerat.