heldämpad cykel

Cyklar i Norrköping & Linköping – Dags att köpa en?

posted in: Nyheter | 0

Är du på jakt efter att köpa cyklar i Linköping eller Norrköping?

Det finns olika cyklar för olika behov. Känner du dig osäker på vilken typ som passar just dig bäst så kommer denna text att hjälpa dig. Det finns många olika varianter av cyklar och minst lika mycket att tänka på när du väljer en cykel. En mountainbike kännetecknas av de bredare hjulen med grövre mönster samt en robust ram. Detta för att klara tunga påfrestningar och ett varierande underlag så som grus, gjord, gräs osv. En mountainbike brukar oftast vara utrustad med många växlar. Anledningen är för att kunna med enkelhet hantera de varierande krav som cykling i skog ställer. Ska du upp för en brant backe eller sluttning vill du enkelt kunna växla ner. Du vill samtidigt kunna växla upp när tillfället ges. När du exempelvis cyklar på en mer rak och plan sträcka så kan du växla upp för maximal hastighet. Bredare hjul med ett grövre mönster är till för att du ska få bra fäste på olika underlag. Underlag som vått gräs eller lerig stig är krävande och det är fördelaktigt att ha bredare däckmönster. Vid val av däck bör du göra en avvägning mellan fart och fäste. Mindre däckmönster innebär mindre friktion, detta innebär möjlighet till högre hastigheter.

Olika varianter

Idag har de allra flesta moderna mountainbikes fjädring, oftast i framgaffeln av cykeln. Det börjar idag bli alltmer vanligt att mountainbikes är helfjädrade. Detta innebär att det finns fjädring både i fram- och bakdelen. Inom kategorin av mountainbikes finns det flertalet olika varianter för olika behov. De vanligaste är; downhill, crosscountry, enduro och freeride.

Andra typer av cyklar är de så kallade recercyklarna eller landsvägscyklarna. Dessa känns enklast igen på det böjda styret och den aerodynamiska sittställningen. Dessa cyklar har tunna och eleganta ramar som är skapade i lättast möjliga material. Växelsystemet är också specialtillverkat för att väga mindre. Dessa cyklar är lätta och vikten prioriteras alltid för att nå höga hastigheter. Vanligt förekommande material i ramarna är kolfiber som väger väldigt lite. En racercykel har oftast många växlar för att kunna nå en hög hastighet på asfaltsvägar. Hjulen på dessa cyklar är också smala och tunna med minsta möjliga mönstring. Anledningen till detta är att man med minimal friktion kan uppnå höga hastigheter på landsvägar.

Den allra vanligaste cykeln är den så kallade stadscykeln. Stadscykel är en bred ter men kan enklast beskrivas som en cykel anpassad för stadscykling och vardagscykling. Dessa cyklar har förvaringsmöjligheter så som pakethållare. Däcken på denna typ av cykel är anpassad för asfaltsvägar och ibland kallas de även hybridcyklar. Då sfytar man på att de har inslag från både racer- och maintainbikecyklar.

Vill du köpa cyklar i Linköping eller Norrköping så kan det vara bra att känna till skillnaden. Läsa på om olika märken är också till fördel. Du skapar dig enkelt en uppfattning om vilket märke som du tycker passar dig bäst.

Andra cyklar

Det finns dessutom många andra cyklar på marknaden som kan vara ett alternativ. BMX-cykeln är en sådan. Dessa cyklar är på många sätt en leksak än ett fortskaffningsmedel. De har små hjul och är ofta oväxlade. De är dock mycket bra lämpade för cykling och trix i en cykelpark eller BMX-bana och även i stadsmiljö. Tack vare denna cykels lilla ram och ibland ”pegs” på fram- och bakhjul så kan man göra trix. Vanligt förekommande bland unga är dessa cyklar i Norrköping och Linköping.

Köpa cykel online

Idag finns det möjligheten att köpa cyklar online. Vilket är till stor fördel om man bor på ett avlägset ställe eller inte orkar ta sig till en butik. Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa cyklar online. Fördelen är att du enkelt kan vraka och välja bland ett stort utbud. Nackdelen är att du kanske inte får hjälp på plats av någon med expertis om cyklar.