Trätjära – Vad är det och vilka användningsområden finns?

posted in: Nyheter | 0

Trätjära har använts i tusentals år för att skydda olika saker och ting från bland annat regn och fukt.

Det är ett sådant ämne som verkligen har gjort en stor skillnad för mänskligheten på ett eller annat sätt. Man får nämligen inte glömma bort vad tjära från trä används för. Under hundratals år har man i Sverige använd trätjära vid båtbyggen och vid husbyggen. Det är ett ämne man använt på tak och på många andra platser i sitt hem för att skydda mot väder och vind. Man har därmed med trätjära sett till att man faktiskt har kunnat överleva under långa perioder. Tänk dig ett tak som inte går att hålla tätt och det konstant kommer in vatten. Så hade det sett ut utan trätjära och du förstår säkert vilka konsekvenser det hade fått i Sverige. Att aldrig kunna värma upp ett hem för att värmen försvinner ut och att vatten kommer in.

Under vintern hade många inte kunnat undvika kylan och hemmen hade varit svinkalla. Vad är då trätjära? Det är en svart substans som görs av att man förbränner trä, vanligtvis stubbar som har ett högt innehåll av kåda. Riktig trätjära torkar aldrig och måste därför späs ut för att den ska göra det.

Hur köper jag trätjära?

Att köpa trätjära är inte svårt även om det kan vara likt alla produkter man köper, svårt att hitta rätt produkt. För det finns en mängd olika alternativ att välja mellan. Något som verkligen inte gör det enklare att hitta den bästa trätjäran. Vilket är det man vanligtvis letar efter för att man vill ha den bästa produkten man kan tänka sig. Det man dock måste komma ihåg är att man likt allt annat får spendera lite tid för att leta. Något man bör göra oavsett vilken typ av produkt man faktiskt letar efter då det finns flera fördelar med att göra det.

Man vill alltid hitta den billigaste och bästa produkten. Måste man välja mellan pris och kvalitet ska man också alltid välja kvalitet. Framförallt när det gäller en produkt som trätjära. För om man väljer en med lägre kvalitet kommer det säkerligen i längden att bli dyrare. Något som ingen vill ha då det faktiskt hade blivit billigare om man köpt den med bättre kvalitet från början. Se därför till att du läser på ordentligt om de olika varianterna av trätjära och vilka märken som är de bästa. Du kommer inte att ångra dig i längden utan vara nöjd med ditt köp.

Användningsområde

Trätjära kommer finns i många olika utföranden och kvalitéer. För att få optimalt resultat när man använder trätjära så måste man köpa en högkvalitativ produkt. Tjära från träd är en väldigt fascinerande produkt då det finns väldigt många användningsområden. Trätjära används bland annat inom;

  • Hårvårdsprodukter
  • Smaksättning
  • Livsmedel
  • Impregnering och skyddande av trä
  • Fartyg
  • Tak
  • Husfasader
  • Allmän byggnadsvård

Tänka på när du köper trätjära

Att tänka på när man köper trätjära är att alltid jämföra priset. För samma produkt kan ha olika priser i olika butiker. Något som gör att man alltid ska använda prisjämförelsetjänster för att hitta det lägsta priset möjligt. Ingen vill väl betala mer än vad man nödvändigtvis behöver för en produkt. Framförallt då det är precis samma produkt som man kan köpa billigare.

Tänk alltid på att läsa på om produkten innan för att hitta det bästa alternativet. Internet innehåller en stor mängd recensioner och artiklar som ger en den informationen.