Legotillverkning

Legotillverkning, små delar blir stora broar

posted in: Nyheter | 0

Hur många bultar är det i Goldengate bron? det frågade en av ungarna mig när vi satt och tittade på film i helgen. Ganska svårt att uppskatta måste jag säga. Jag sökte lite på det men fick inget bra svar, det ska tydligen vara 600,000 bultar i varje torn. Så det blir troligen rätt många i slutändan. Förstår ni hur mycket olika små delar det är i alla olika produkter ute i världen? Tänk en bil med tusentals olika små skruvar, plattor och slangstumpsklämmor. Munstycken till maskiner, delar till skruvdragare, bultar till broar. Det är orimliga siffror på hur många olika delar det göras ständigt, men hur görs dom kan man ju undra. Om man gör säg en bläckpenna, som är ganska simpelt, då måste man gjuta plastdelar, det lilla plaströret med bläck i, bläcket, metallfjädern och kanske lite gummi. Det behövs massvis med olika maskiner för att producera fram dessa delar från råmaterial, processen från olja till perfekt utformad plastbit känns som det kan bli några steg. Och detta är bara en liten penna, tänk då på en bil eller till och med en lyxfärja.

Det är här legotillverkning kommer in i bilden.

Volvo kan tex omöjligt äga alla maskiner för att göra alla delar som använde till att bygga en bil själva. De anlitar små företag som gör väldigt specifika delar, eller till och med delar för att göra delar. Allt detta fick jag förklarat för mig på fikat i veckan när jag berättade vad min dotter frågat. Det var en kollega som arbetat med legotillverkning när han var yngre. Han berättade att tex Kalset som han hade varit ute på gjorde små annorlunda skruvar i enorma mängder, dag ut och dag in. Det är rätt fascinerande ändå att det löser sig med stora byggen av broar osv, jag tycker det är ett under varje gång alla legobitar finns när man ska bygga ihop en ny legobil med dottern. Tänk då när man har bokstavligen miljoner olika delar som ska komma till samma plats i rätt ordning och allt ska passa.

Kalset är alltså en sådan legotillverkare, inte legobitar då utan tex bultar till broar. och jag tänkte bara att vi kunde titta lite på deras siffror, det är ju svårt att gissa vad ett sådant företag omsätter och hur stort det kan vara.

Anställda: 11
omsättning i miljoner: 17
vinstmarginal: 13%