Finns det några bra rörmokare i Jönköping?

posted in: Nyheter | 0

En rörmokare kallas den person som arbetar inom VVS-branschen. VVS betyder värme, ventilation och sanitet. Just benämningen rörmokare är väldigt gammal och har funnits sedan många år tillbaka. Idag är det vanligt att man istället för rörmokare säger att man arbetar som VVS-montör eller någon liknande benämning.

Att arbeta som rörmokare innebär ofta arbetsuppgifter inom det system som tar hand om vattenförsörjningen och avloppen till en fastighet. Det är vanligt att man kontaktar en rörmokare om man upplever problem med sina avlopp. Exempel på problem kan vara att det är stopp i avloppet eller att man upplever en illaluktande doft från avloppet. Många rörmokare eller företag inom VVS-branschen arbetar på jour. Det innebär att om du skulle ha ett akut problem med ditt avlopp så kan du leta efter en rörmokare som arbetar på jour. Det menas med att rörmokaren är tillgänglig oavsett vilken tid på dygnet som man kontaktar rörmokaren. Att anlita en rörmokare på jourtider brukar i regel vara något dyrare än att anlita en rörmokare under ordinarie arbetstider. Om inte problemet med vattensystemet eller avloppet är akut så rekommenderas det att du avvaktar till nästföljande dag och istället kontaktar en rörmokare direkt på morgonen.

För att utbilda sig till rörmokare eller det som i dagsläget kallas för VVS-montör så är det väldigt vanligt att man går en utbildning på gymnasiet som sträcker sig över tre år. Det är en praktisk gymnasieutbildning där man får lära sig saker inom reparationer, installationer, service och underhåll av värmesystem. Man får även lära sig hur det fungerar med rörläggning och vad man ska tänka på när man lägger rör. Efter att man har utfört en praktisk gymnasieutbildning där man har fått lära sig det grundläggande inom VVS får man arbeta som lärling. Att arbeta som lärling innebär att man arbetar på en VVS-firma och lär sig hur arbetet går till genom att vara med på riktiga arbeten och följa en erfaren VVS-montör. Idag krävs det att man har gjort ungefär 3400 timmar som lärling inom VVS-branschen innan man får lov att kalla sig för en färdigutbildad rörmokare. Det är även vanligt att man får skriva ett gesällprov efter lärlingstiden för att helt skola om sig till rörmokare eller VVS-montör som det också kallas. Om man inte har gått utbildningen på gymnasiet finns det även möjlighet att utbilda sig till rörmokare genom att gå en KY-utbildning i vuxen ålder.

Idag finns det många nya moderna verktyg och tekniker som en rörmokare kan använda sig av. Exempelvis finns det en liten kamera som man kan föra ner i ett rör för att se vad det är som är orsaken till att det är stopp eller för att kontrollera om röret är helt. Även om verktygen och teknikerna har blivit modernare så är det rörmokarens kunskap man betalar för. En rörmokare är expert inom området och det rekommenderas alltid att man kontaktar en utbildad rörmokare eller VVS-montör om man upplever problem med sitt vattensystem eller avlopp. Priset för en VVS-montör skiljer sig beroende på vad det är för jobb som ska utföras och hur lång tid det kommer att ta. Ofta tar en rörmokare betalt per arbetad timme.