En sugslang kan bli en dyr affär om man snålar

posted in: Nyheter | 0

En sugslang är en slang som används främst för bevattningspumpar eller andra pumpar som har som syfte att transportera vatten. Exempelvis använder sig brandbilar av sugslangar där man behöver skapa ett vakuum för att dra vatten från en förflyttningsbar vattentank. Sugslangar finns i väldigt många olika storlekar och ju större slang man har tillgång till desto mer vatten kan man transportera. Det finns väldigt breda sugslangar som kan transportera en stor mängd vatten och det är vanligt att man använder sig av en större slang när man exempelvis ska fylla en pool med vatten från en vattenpump eller en statisk vattenkälla.

Sugslangar finns som tidigare nämnt i många olika storlekar och längder. Det är framförallt bredden på sugslangen som är viktig eftersom en bredare slang kan ta in mer vatten samtidigt. Längden på slangen är lätt att anpassa och det finns oftast väldigt bra fästen som går att fästa på slangen efter att man har beskurit slangen till önskad längd.

Biltema är en butik i Sverige som säljer sugslangar av lite olika slag. Exempelvis har de en sugslang som är av armerad PCV-plast och ska användas främst för anslutning till en vattenpump. Priserna för sugslangar hos Biltema varierar något beroende på vad för typ av sugslang man är ute efter samt vilken tjocklek och längd man vill ha på sugslangen. Det finns också olika egenskaper för en sugslang och ett exempel är att en sugslang kan ha en backventil på kopplad. Förutom Biltema så finns det många andra butiker i Sverige som säljer sugslangar. De flesta stora välsorterade byggbutiker har sugslangar som generellt håller en mycket bra kvalité.

Idag finns det även sugslangar som är kompletta och helt klara att anslutas till vattenpumpen. Den tekniska utvecklingen har också gått väldigt fort och det är inte ovanligt att det finns ett sugfilter i slangen som skyddar pumpen mot skador som kan orsakas av föroreningar. Som tidigare nämnt kan vissa sugslangar också ha en på kopplad backventil. Det brukar generera en kortare återsugningstid för sugslangen.

Priserna för sugslangar skiljer sig beroende på vilken butik eller återförsäljare man vänder sig till samt vilken kvalité man är ute efter. De lite mer kvalitativa sugslangarna brukar kosta lite mer men det kan vara värt att investera några extra kronor i en riktigt bra sugslang då livslängden blir betydligt längre. Vidare så brukar även extra funktioner så som en backventil eller ett inbyggt filter leda till att priset blir något högre. Om man inte har tillgång till en butik i närområdet som säljer sugslangar så går det oftast att beställa en sugslang över nätet. De flesta stora butiker erbjuder även en e-butik så att man kan handla på nätet. Om man vet precis vilken sugslangstyp man är ute efter så brukar det inte vara några problem att hitta slangen hos en återförsäljare.

Sugslangar kan vara tillverkade av lite olika material men ett vanligt material är som tidigare nämnt armerad PVC-plast. Det finns även sugslangar som är tillverkade av gummi. Det gör även att stärka upp en sugslang med hjälp av en stålspiral av kopparvajer som fästs på slangen.