automower-din-tradgard

Automower® för din trädgård

posted in: Nyheter | 0

En Automower® kallas även för robotgräsklippare och har fått en väldigt bred användning under de senaste åren. Detta för att de inte kräver någon större tillsyn utan efter installation så behöver man endast ladda på batteriet. Sedan släppa den på området som ska klippas och sedan utför den arbetet mer eller mindre, helt av sig självt. Automower® har funnits på marknaden i över 20 år. Men det är inte först på sistone som den har fått en sådan utmärkande användning bland privatpersoner. Detta främst för att de har producerats i allt större skala, blivit billigare men samtidigt blivit effektivare. Idag klarar de av de flesta förhållanden såsom branta sluttningar och större områden vilket de inte gjorde i ursprungsformatet.

Kika in Gårdsman AB:s hemsida om Automower® för mer info. De har hela Husqvarnas sortiment av robotklippare.

Funktioner i en robotgräsklippare

Det finns idag många användbara funktioner som denna typ av gräsklippare har utöver att faktiskt genomföra sitt klipparbete. En av dessa funktioner är punktklippningsfunktionen. Vilket bidrar till att om gräset är högre på något område så ser den till att klippa det. Klippa till det till samma längd som resterande delen av gräsmattan. Detta leder till att gräsmattan blir väldigt konsistent och ser därmed väldigt bra ut.

Ytterligare en funktion som kommit med Automower® på senare tid är höjdjusteringsfunktionen. Denna funktion bidrar till att man kan ställa in vilken höjd man vill ha på gräset. I vanliga fall brukar måttet vara mellan 2 till 6 cm.

Eftersom att gräsklipparen idag är så pass smart så ser den även till så att hitta överallt.  Även i de smalare passagerna och den har därmed väldigt avancerad navigeringsförmåga. Många av dessa robotgräsklippare har även funktioner för att kunna spåra anordningen genom mobila applikationer. På så sätt kan man se till så att ingen snor gräsklipparen. Samtidigt är funktionen bra för att hålla reda på vad maskinen faktiskt har klippt och ifall den har missat något.

Automower® säkerhet och service

Man kan då fråga sig om säkerheten i denna anordning. Kanske har barn som leker på trädgården och de kan få för sig att lyfta upp eller leka med gräsklipparen. Detta behöver man inte vara orolig för då när maskinen lyfts upp så fälls knivarna in och batteriet stängs av. Ljudmässigt så bidrar denna gräsklippare inte till några större buller och i regel även mindre än andra former av gräsklippare. Miljömässigt så bidrar denna anordning inte heller till några avgaser då den drivs på batteri med ett relativt låg energiförbrukning. Utvecklarna av robotgräsklipparen menar att beroende på vilken typ av robotgräsklippare. Hur stort område som behandlas samt vilket elbolag man tillhandahåller. Så brukar driftkostnaden ligga på mellan 100 till 500 kr per säsong.

För att kunna ha en lång livslängd på robotgräsklipparen så är det viktigt att sköta om dem på rätt sätt. Detta kan innebära att man behöver rengöra maskinen kontinuerligt men även att man kan behöva lämna in på service för att få exempelvis bladen slipade. Även om detta kan kosta ägarna lite så leder det till större livslängd och finare gräsmatta vilket därmed gör detta prisvärt.