Sibirisk lärk – Vad är det?

posted in: Nyheter | 0

Sibirisk natur & skog

 

Nu när det börjar närma sig den tiden då alla vill påbörja sina byggprojekt. Då sommaren står för dörren, är det också bra om man känner till olika typer av virke. Även om det kan kännas som att trä är trä och har samma egenskaper oavsett. Är det något som inte stämmer då det faktiskt finns stora skillnader mellan olika typer av virke. Framförallt har de olika naturliga egenskaper som både har fördelar och nackdelar beroende på vad man ska använda det till.

Sibirisk lärk är ett virke som många fortfarande inte riktigt känner till trots den enorma nyttan och fördelar som virket har. Om man då ställer sig frågan ”vad är egentligen sibirisk lärk?”, är svaret att det är träd ur tallfamiljen som växer i Sibirien. Det är ett träd som tar väldigt lång tid på sig att växa och har en naturlig motståndskraft mot röta. Den långsamma tillväxten gör även att materialet är gediget och kan användas till det mesta. Det är vanligt att man numera använder det för att bygga terrasser. Sibirisk lärk kan även användas till att bygga det mesta, det är egentligen din fantasi som är måttstocken.

Sibirisk lärk är ett sådant material som fungerar att använda till det allra mesta och har egentligen bara fördelar. Främst på grund av sin naturliga motståndskraft mot röta.

Köpa sibirisk lärk?

Om man planerar att använda möjligheten som sommarmånaderna ger en, i form av att bygga en terrass så bör man använda sibirisk lärk. Detta gäller även om man har några andra storslagna planer som man tänkt sig förverkliga.

Som tur är, är sibirisk lärk inte speciellt svår att hitta i dagens moderna värld. Det finns både gott om vanliga butiker som säljer detta men även e-butiker. Detta gör att man enkelt och utan problem kan beställa sibirisk lärk oavsett vart i landet man faktiskt bor.

Även om man kanske inte har en bil eller en för liten sådan kan man alltså använda sig av e-butiker. Då får man sibirisk lärk levererad direkt till sin dörr. En fördel är även att man minskar problemen som uppstår när man själv ska köra hem det. Det finns även andra fördelar med att beställa sitt virke på nätet, framförallt för att man då enkelt kan jämföra priser. Vilket inte är något man enkelt kan göra om man själv måste åka runt till olika butiker.

Det finns egentligen en nackdel när det kommer till att beställa via internet. Det kan innebära att det tar lite längre tid mot om man själv köpt varorna.

Vad används det till?

Även om Sibirisk lärk är ett ypperligt virke att använda sig av, kan det finnas saker och ting där andra typer är mer lämpliga. Det är dock svårt att generalisera utan man får utgå från varje enskilt projekt och prata med en kunnig. Då får man reda på om sibirisk lärk är den bästa varianten av virke för det projektet man har planerat. Något som underlättar och förenklar hela byggprocessen då man faktiskt får det klart och tydligt om man kan och ska använda sig av sibirisk lärk.

Fördelar

En av många fördelar med Sibirisk lärk är att det är ett träslag med liten fuktupptagelse. Träslaget innehåller riktigt med hartser och syror. Tack vare dessa två aspekter som träslaget besitter, så innebär det även att träslaget har god hållfasthet och naturlig beständighet. Något som kan ses som både en för- och nackdel är att trädet växer mycket långsamt. Det växer inte bara långsamt utan även avlägset i de centrala delarna av Sibiriens karga klimat. Den långsamma tillväxten bidrar till att trädet har ett högt innehåll av kåda och garvsyra. Därför kännetecknar det trädets absolut främsta egenskap; en naturlig och bra impregnering samt hög hållbarhet.

Snabbfakta om Sibirisk lärk

  • Hög mekanisk slitstyrka
  • Beständigheten mot röta är mycket bra
  • Trädslaget är enkel att bearbeta
  • Hög densitet som ger naturliga skyddande oljor
  • Den naturliga impregneringen ger en motståndskraftighet mot fukt och växlande klimat