Vad är skillnaden på en ATV eller fyrhjuling?

Vad är egentligen en ATV eller fyrhjuling?

posted in: Nyheter | 0

ATV är en benämning som är hämtad från engelskan och står för All Terrain Vehicle. I Sverige är den vanligaste benämningen fyrhjuling. Men ATV är en benämning som ofta används även i Sverige och de flesta vet vad man menar med ATV.

Ett företag som arbetar med försäljning och service av både ATV och fyrhjulingar är Bengtssons Cykel i Korsberga. Kolla in deras sida om ATV för att lära dig mer.

En fyrhjuling är ett terrängfordon som går att framföra på de flesta vägar oavsett om de är grusade, asfalterade eller skogsvägar. Men idag kan fyrhjulingar även användas till mycket praktiska saker. Exempelvis är det många inom jordbruket som använder sig av en fyrhjuling för att utföra skogsbruk eller jordbruk i mindre skalor. Förutom inom jordbruket går det också att använda sig av fyrhjulingar för snöröjning. Då kopplar man på en mindre plog framför fyrhjulingen och kan med fördel använda sig av fordonet för att skotta snö på mindre vägar så som gångbanor eller cykelbanor.

Vidare finns det fyrhjulingar i många olika utformningar och registreringsformer. Den absolut vanligaste registreringsformen för en fyrhjuling är att den är registrerad som en traktor. Men nu på senare dagar har det även tillverkats en hel del fyrhjulingar som är MC – registrerade. Beroende på vilken registreringsform som fordonet har så krävs det lite olika åtgärder. Exempelvis måste en MC – registrerad ATV ha påkopplade backspeglar. Fordonet måste även ha godkända belysningar både fram och bak. Den måste även ha blinkers och en monterad registreringsskylt precis som en vanlig motorcykel. Om fyrhjulingen är registrerad som en motorcykel så får fordonet framföras på allmänna vägar. Men om fordonet är oregistrerat så är det olagligt att framföra fyrhjulingen på allmänna vägar.

ATV är en benämning som är hämtad från engelskan och står för All Terrain Vehicle.

Den ATV modell som är traktorregistrerad har en rektangulär registreringsskylt där bak och har ofta en backspegel som är monterad på lastracket. Om man har en traktorregistrerad ATV så är det fordonet inte besiktningsskyldigt. Fordonets största användningsområde är att framföra det i arbetssyfte. Man får även lov att koppla på ett släp på fordonet och det är därför det lämpar sig väldigt bra för exempelvis jordbruksarbete.

Fyrhjulingar finns i många olika prisklasser och storlekar. En ATV med lite större motorkapacitet är ofta något dyrare än de fordon som har en lite mindre motor. Vidare brukar även MC – registrerade fyrhjulingar vara lite dyrare än fyrhjulingar som inte är MC – registrerade. Att köpa en helt fabriksny fyrhjuling kan vara en relativt dyr investering beroende på vilken modell man väljer att köpa. Om man vill köpa en ATV lite billigare kan det vara smart att köpa en begagnad fyrhjuling. Beroende på hur fyrhjulingen har framförts och i vilket syfte den har använts så kan en begagnad fyrhjuling vara väldigt prisvärd. Livslängden för en fyrhjuling är ganska lång så länge man tar väl hand om den och inte låter den stå ute under vinterhalvåret.

Sammanfattningsvis kan man säga att en fyrhjuling även kan benämnas som en ATV. Det är ett fordon som finns i olika registreringstyper och beroende på vilken registreringstyp fordonet har så får man lov att framföra det på olika vägar. En fyrhjuling som inte är MC – registrerad får alltså inte lov att framföras på allmänna vägar.