Många sommardäck

Vilka regler gäller för sommardäck?

posted in: Nyheter | 0

Det finns lagar och regler som bestämmer när du ska använda sommardäck. Att köra en bil innebär även att man måste hålla koll på alla regler som finns. Det är inte alltid enkelt och det skiljer sig markant mellan olika länder. Man ska nämligen utgå ifrån att Sverige har hårdare krav än vad många andra länger gällande däck. För det är nämligen helt andra förutsättningar på svenska vägar än på andra platser. Det är också något som gör att man verkligen ska se till att man vet vad som gäller. Annars riskerar man i värsta fall böter eller andra problem. Dessutom är det en säkerhetsfråga som kan vara väldigt viktig. Man vill nämligen kunna använda sin bil på rätt sätt.

Sommardäck regler är inte helt enkla att känna till. Precis på samma sätt som vilka regler som gäller för vinterdäck. Alla vet nog om att däcken måste bytas minst två gånger varje år och att det finns olika däck. Dock är det inte alla som vet när man ska byta och vilka regler som finns. Det är däremot väldigt viktigt. För ingen vill som sagt riskera att köra med fel däck och därmed också kanske få böter. Framförallt är det viktigt att man har däck anpassade till väglaget. Det är de allra viktigaste.

Ett set sommardäck

 

Vilka regler för sommardäck är det som gäller

Att köra med sommardäck när det är vinterväglag är helt förbjudet. Något man säkert förstår. Dock är det inte helt enkelt att veta när man får eller inte får köra med sommardäck. På precis samma sätt som att det kan vara svårt att veta när man ska köra med vinterdäck. Utgångspunkten är att väglaget bestämmer vilka däck man ska använda sig av. Det innebär att även om det är vinterväglag i maj, ska man köra med vinterdäck. Något som kan vara svårt om man redan har bytt från vinterdäcken till sommardäck.

Man får köra med vinterdäck fram tills den 15:de april och man får byta till vinterdäck igen från den 1: a oktober. Du får inte byta till sommardäck innan den 31: a mars då du måste använda vinterdäck mellan 1: a december och 31: a mars. Mönsterdjupet måste vara mellan 3 – 5 millimeter beroende på vilken klass av personbil det gäller. Väger bilen under 3,5 ton är det 3 millimeter annars är det 5 millimeter. Något som också kan vara bra att känna till. För allt underlättar nämligen om man vill kunna köra sin bil med rätt däck och med högsta säkerhet.

Varför det är viktigt att använda rätt däck

Vinterdäck är inte anpassade för att köra när det är sommarväglag. Dubbdäck kan exempelvis göra din körning mer osäker under sommaren än dåliga sommardäck. Vilket helt enkelt beror på att det finns helt andra förutsättningar. Det är också anledningen till att man alltid ska se till att man använder rätt däck under rätt period. För att på det här sättet öka sin egen säkerhet och trygghet. Det är väldigt viktigt att man håller reda på tidpunkterna för när man får köra med vinterdäck och när man inte får göra det. Allt handlar nämligen om ens egen säkerhet. Det finns många anledningar till varför det är viktigt att använda rätt däck. Kom däremot ihåg att det är ditt körsätt som är den största påverkande faktorn.

Köper man fel däck till sin bil kan det bli en obehaglig och obalanserad körning. I de allra flesta fallen går det inte ens att montera däcken förutsatt att de inte passar din bil. Därför rekommenderas det att kontrollera däcken en extra gång innan man väl gör sitt köp. Det är ingen som tycker det är kul att lämna tillbaka produkter då det bara tar en massa onödig tid.

Att tänka på

Det finns mycket att tänka när det kommer till sommardäck. Att känna till reglarna är väldigt viktigt, framförallt för att du ska vara säker på vägen. Det rekommenderas att man går in på internet och söker sig till relevant information gällande sommarhjul. Ett annat alternativ är att kontakta trafikverket och be om information. Kom ihåg att det är sättet du kör på som till allra största del avgör din säkerhet på vägen. Det som är viktigast är att köra riskfritt i trafiken. Att chansa i trafiken kan ge förödande konsekvenser, kör därför alltid säkert och med rätt däck.

Det gäller även viktigt att man köper rätt däck för sin bilmodell. Det går att söka sig till rätt information så att man försäkrar sig om att man köper rätt däck. Känner man sig osäker kan man alltid besöka en fysisk butik och be om hjälp på plats. Ett annat alternativ är att själv ringa och kontakta företaget och be om hjälp.