Vinterdäck på Minicooper

Dubbdäck | Viktig information | Lagar och regler

posted in: Nyheter | 0

Dubbdäck till bilar är en stor del av livet för många människor. Det handlar oftast om något som verkligen är nödvändigt för att man ska kunna överleva. Bilen är egentligen ett riktigt nödvändigt verktyg för många människor och kan göra en riktigt stor skillnad på hur man klarar av livet. Tänk dig att du inte bor i en större stad utan på landsbygden. Där klarar man sig verkligen inte utan möjligheten att använda sig av en bil. Oavsett årstid är det en väldigt viktig sak som verkligen krävs för att man ska kunna ta sig till arbetet eller till affären.

Bor man i en större stad, är det sällan lika viktigt. Dock är det fortfarande för många människor något som verkligen behövs. Därför är det viktigt att man känner till all information om dubbdäck man kan tänka sig. För det är inte så enkelt att ta sig fram på vintern om man saknar sådana. Dock är det sedan en tid tillbaka dubbdäcksförbud på en del gator i landet. Något som gör det svårt att veta om man ska välja att använda sig av sådana eller inte. Du får helt enkelt tänka på vad som passar för dig och dina omständigheter.

Information om dubbdäck

Mycket beror på vart i landet du bor. I de större städerna är det inte alltid nödvändigt med dubbdäck, även om det kan vara viktigt. För dubbdäck kan avgöra om du kan ta dig fram eller inte. Framförallt på landsbygden och uppe i norr, där det helt enkelt är omöjligt att ta sig fram utan dubbdäck. Det är anledningen till att du alltid ska se över din egen situation innan du avgör vilka däck du behöver. För även om allrounddäck kan vara passande i en del situationer, passar det inte för alla sådana.

Information om dubbdäck kan även se till att du väljer rätt variant och att du byter ut dem tillräckligt ofta. Det kan nämligen vara väldigt viktigt att man har fräscha dubbdäck när man bor på orter där de slits mer än på andra. Något som kan vara extra viktigt för att man faktiskt ska kunna klara av att ta sig dit man behöver. Dubbdäcken är för många människor livsavgörande då de ska ta sig fram och tillbaka. Man får aldrig glömma bort hur viktigt det är att man också kan fokusera på att köra säkert och tryggt. Vilket dubbdäck kan hjälpa en att göra.

Vinterdäck som dubbdäck

Ska jag använda dubbade däck eller inte?

Tänk först och främst över din egen livssituation. Vad passar för dig och vad kommer att göra ditt liv enklare och smidigare. Det är den första saken som avgör om du ska använda dubbdäck eller inte. Om du varje dag kör på gator där det är förbjudet, är det inte att rekommendera. Istället kan du då försöka hitta vinterdäck som saknar dubbar. Om du däremot aldrig kör på sådana gator, ska du självklart välja dubbdäck. De är mycket säkrare och tryggare samt ger dig möjligheten att köra även när det är snö och is ute.

Vilka lagar gäller för dubbdäck?

Vinterdäck som exempelvis dubbdäck måste du använda 1 december till 31 mars. Förutsatt att det råder vinterväglag. Dubbdäck däremot får du använda från 1 oktober till 15 april. Glöm inte att det är olagligt enligt svensk lag att köra med vinterdäck som har slitits 3 mm. Kom ihåg att aldrig ta några risker i trafiken, kontrollera mönsterdjupet med jämna mellanrum. Mellan 16 april och 30 november får du inte använda dubbdäck såvida det inte råder vinterväglag.

Om du inte använt vinterdäck när det krävs, så kan du få böter på 1200 kr. Samma sak gäller för otillräckligt mönsterdjup, även där är boten på 1200 kr.

 

Vill du veta mer om sommardäck? Du hittar mer information här.