Kvinna jobbar med Voice Over och Rostformedling

Röstförmedling och voice over

posted in: Nyheter | 0

Varje dag hör man mängder med olika röster, inte bara från människor man pratar med i verkligheten. Man hör röster i olika sorters reklam, kanske på radion, tv:n eller i mobilen. I olika spel, appar och filmer. Via olika ljudböcker, podcasts och mycket annat. Troligtvis tänker du inte ens på att du hör dessa röster, än mindre var de kommer ifrån.

 

Dessa röster kallas för voice over. En voice over kommer från personer som är experter på att förmedla känslor med sin röst. En voice over innebär att originalljudet i exempelvis ett filmklipp tonas ner och en ny röst eller ljud läggs till. Man lägger alltså på en berättarröst eller något annat ljud i klippet. En voice over fungerar lika bra oavsett om det redan finns ljud eller inte sen innan. Det är ett mycket effektivt sätt att få den som lyssnar eller tittar att förstå vad som händer. Det blir även mycket mer personligt än att lägga på en text i klippet.

 

Genom att lägga på rösten i reklamfilm i efterhand blir det även lättare att anpassa efter olika marknader. Genom en voice over kan man lägga på röster på olika språk och kunna använda filmer i olika länder. Det betyder att du endast behöver spela in en reklamfilm, som sedan kan återanvändas i alla länder. En voice over kan alltså hjälpa till att dra ner kostnaderna för annars dyra reklamfilmer!

 

Mikrofon ljudinspelning

 

Använda sig av röstförmedling

Så hur går man till väga om man är i behov av en voice over? Att göra det på egen hand är sällan en bra idé. Istället kan man vända sig till ett företag som sysslar med röstförmedling. Dessa företag jobbar med att förmedla rätt röst till rätt projekt. De har ofta stora röstbanker med mängder av olika röster som man kan välja mellan. Företag som jobbar med röstförmedling kan erbjuda röster på många olika språk och dialekter. Oavsett vad du har för önskemål finns det alltid en röst som passar just ditt projekt. Dessutom kan du vara säker på att rösten och inspelningen är av bra kvalitet. Något som inte kan garanteras om man gör det själv. Voice over finns dessutom på andra språk så som norska, danska och engelska. Det handlar om mest om vilken publik man vilja vända sig till.

 

Fördelen med att ta hjälp av denna tjänst är inte bara att de har mängder med röster. En annan fördel är att du kan lyssna på de olika rösterna innan du bestämmer dig. Det finns många röster samlade på samma ställe vilket gör att man kan lyssna på många olika. Sedan kan man bestämma sig för den rösten som känns bäst. Ibland kanske man dessutom behöver flera röster för samma projekt. Då är det smidigt att få hjälp från ett företag som samordnar detta.

 

Varför är detta viktigt?

När man ska förmedla ett budskap är det inte bara själva budskapet som är viktigt. Hur budskapet förmedlas är minst lika viktigt för att få den effekten man önskar. Rösten man använder spelar en stor roll för hur budskapet uppfattas och för helheten. Därför är det viktigt att man hittar en röst med rätt personlighet och tonfall för ändamålet. Om man inte lyckas hitta rätt röst kan hela budskapet istället bli förstört.

 

Det kan vara väldigt svårt att veta själv vilken röst som passar bäst för ändamålet. Speciellt om man inte har så mycket erfarenhet sedan tidigare. Det är ännu en anledning att använda sig av röstförmedling. Då kan man få rådgivning och guidning i vilken röst som passar bäst för det projektet man jobbar med. De som jobbar med röstförmedling har troligtvis mycket erfarenhet sedan tidigare. Något som gör att de kommer kunna hjälpa dig på rätt väg.