robotgrasklipparens-historia

Robotgräsklipparens historia

posted in: Nyheter | 0

Robotgräsklippare har funnits sedan 1995. Då tillverkade nämligen Husqvarna sin första Automower® som drevs med solenergi. Sedan dess så har mycket hänt och det finns ytterst få likheter mellan de gamla och nya robotgräsklipparna. Därför så kan det vara svårt att sammanfatta robotgräsklipparens historia. Det har helt enkelt hänt alldeles för mycket sedan de började tillverkas. Numera så är det inte framförallt solenergi som robotgräsklipparna använder sig av. De använder sig istället av en laddningsstation även om det självklart finns soldrivna robotgräsklippare. Mycket beror på vilken typ av robotgräsklippare man väljer.

När man talar om robotgräsklipparens historia så måste man även nämna Husqvarnas historia. De var och är den ledande koncernen som tillverkar dessa. Även om det finns andra tillverkare så är de världsledande och är ansvariga för att robotgräsklipparen är så avancerad. Husqvarna har nämligen sedan de började producera robotgräsklippare ständigt arbetat för att förbättra sina maskiner. Vilket deras konkurrenter också har gjort. De började dock mycket senare och har inte hunnit lika långt även om de är likartade. För Husqvarna har drivit utvecklingen nästan helt på egen hand och de flesta funktioner vi idag tar för givet har de utvecklat. Automower® har varit den robotgräsklippare som ända sedan starten 1995 har varit den mest köpta robotgräsklipparen.

 

Vad har egentligen hänt under robotgräsklipparens historia?

När den första robotgräsklipparen kom så fanns det många barnsjukdomar. Man hade helt enkelt inte teknologin som krävdes för att de skulle göra ett bra jobb. Numera så är dessa borta och även om en del av funktionerna kan ha problem när de är nylanserade. Så är grundfunktionen för robotgräsklippare idag nästan helt utan några problem. Det var däremot vanligt i början att gräset inte klipptes ordentligt och att robotgräsklipparen helt enkelt inte fungerade. Ett vanligt fel var att den inte höll sig inom ”staketet” vilket gjorde att robotgräsklipparen istället klippte grannens gräs- Det felet finns inte längre och om installationen görs ordentligt så behöver man knappt tänka på sin robotgräsklippare.

Idén om att robotgräsklipparen skulle vara soldriven var inte fel. Det fanns däremot inte tillräckligt bra solceller för att det skulle fungera i längden. Att ladda ett batteri tog alldeles för lång tid och krävde att den stod i solljus. Då de första modellerna inte klarade regn så gick många sönder på grund av detta. Något som numera inte är ett problem då en robotgräsklippare kan klippa trots att det regnar.

Mycket har helt enkelt hänt under de mer än 20 åren som robotgräsklipparen har utvecklats. De flesta skulle inte känna igen de gamla modellerna av Automower®.

 

Fungerar en robotgräsklippare idag eller finns det fortfarande problem?

Under de 20 år som gått så har mycket hänt som sagt. Det finns ytterst få problem som kan uppstå med en robotgräsklippare. För det enda underhåll man egentligen behöver göra är att byta knivblad under sommaren. På vintern så kan man alltid lämna in robotgräsklipparen på service för att den ska hålla så länge som möjligt. Men de flesta robotgräsklippare kräver väldigt lite arbete efter att de har installerats.

Är du intresserad av en robotgräsklippare idag? Kika in Gårdsmans utbud av robotklippare. Förutom Husqvarna, såklart, så har de också iMow. Du hittar mer information på deras sida om robotgräsklippare. Och vem vet, du kanske klickar hem en också?