Dags att vaccinera katten

Hur ofta ska man vaccinera sin hund eller katt?

posted in: Nyheter | 0

Det kan vara svårt att veta hur ofta man ska vaccinera sina husdjur och det är ofta man frågar sig hur ofta ska man vaccinera sin hund eller katt. Katter är Sveriges vanligaste husdjur och därför är det som kattägare särskilt viktigt att tänka på kattens hälsa och trygghet. Alla katter måste vaccineras för kattpest och kattsnuva. Kattpest är en virusinfektion som kan vara dödlig men vaccinet som finns på marknaden idag är mycket effektivt och därmed är det en helt onödigt sjukdom att dö utav. Vaccinationen mot kattsnuva är också väldigt potent idag. Det skyddar inte helt och hållet mot sjukdom men katten blir i alla fall inte så pass sjuk som den annars kunnat bli.

Bor man nära Partille, runtom Göteborg eller kanske till och med borta i Lerum, så är Djurkliniken i Partille en smådjursklinik som arbetat många år med våra husdjur. De hjälper till med alla typer av frågor men tar ofta in smådjur från t.ex. Lerum vid både vardagliga men också mer akuta fall. Vid vaccinationer behövs tidsbokning göras och görs lättast på telefon. Att ta pendeln från Lerum eller Göteborg är inte lika smidigt som att plocka upp telefonen och ringa till dem.

Hur ofta en katt vaccineras varierar lite men som kattungar vaccineras alla katter två till tre gånger för att sedan fylla på vaccin efter ett års ålder. För kattpest så räcker det därefter med att man vaccineras var tredje år. Det är många som tror att det inte behövs med vaccination på innekatter men så är inte fallet. Detta eftersom att människorna kan ta med kattpest smitta på kläder eller skor som kan smitta av sig på katterna. Således kan katterna bli smittade även fast de inte spenderar någon tid utomhus. En kattförsäkring är också något man kan investera i för att ge trygghet för både ägaren och katten. Den bidrar med att det blir billigare att hantera sjukdomar och liknande ifall dessa fall skulle dyka upp.

Djurkliniken i Partille en smådjursklinik som arbetat många år med våra husdjur

För hundägare är det också väldigt viktigt att se till så att hunden kontinuerligt blir vaccinerad. Det finns flertalet sjukdomar som hunden lätt kan bli smittad av utomhus och av andra hundar. Även om man tror att man kan få sin hund att undvika kontakt med andra djur så kan sjukdomar även spridas på andra sätt till din hund. Precis som för sjukdomar för katter kan även människor bära med sig virus in i hemmet som kan smitta din hund. Eftersom en hund också kräver att man kontinuerligt går ut med så finns alltid risken för att drabbas av någon sjukdom under tiden som hunden är ute. Därför är det väldigt viktigt att man har vaccinerat sin hund redan när den är valp. Om man har köpt sin hund hos en seriös hunduppfödare så är i regel hundvalpen redan vaccinerad och avmaskad. Men från det att du har köpt hunden och den har lämnat hunduppfödaren är det du som hundägare som är ansvarig för att hunden är vaccinerad. Att vaccinera sin hund är viktigt för att hunden inte ska utsättas för onödigt lidande som ett vaccin kan skydda mot, men det är också viktigt att vaccinera hunden för att sjukdomar inte ska spridas vidare. Att avmaska sin hund är minst lika viktigt som att man har vaccinerat hunden. Avmaskningsmedel kan köpas receptfritt på de flesta apotek och du kan själv avmaska din hund. Men man kan ändå rådgöra med sin veterinär så att man vet när hunden behöver avmaskas.