Hogtryckstvatt

Högtryckstvätt – Gör rent olika ytor

posted in: Nyheter | 0

En högtryckstvätt är en maskin eller ett redskap vars huvudsakliga syfte är att användas för att rengöra olika ytor.

Maskinen fungerar genom en så kallad hydromekanisk bearbetning, samtidigt som vatten och rengöringsmedel löser upp smuts och fett. Strålen som kommer ut ur maskinen är mycket kraftfull och ser till att ta bort smuts och fett med effektivitet. Maskinens grundfunktion är en motor som driver en pump, pumpen pressar i sin vattnet och vätskan ut genom munstycket. Förutom att högtryckstvätten har ett traditionellt spruthandtag så finns olika tillbehör och munstycken. Dessa tillbehör är anpassade för olika typer av arbetsuppgifter.

Med hjälp av en högtryckstvätt kan du enkelt rengöra utsidan av byggnader, fordon och maskiner. Högtryckstvätt i kombination med rätt tillbehör ser du till att lösa allt som har med rengöring att göra med. Idag finns det många olika högtryckstvättar från olika varumärken. Här gäller det att göra ett klokt val och anpassa maskinen utifrån dina behov. Det finns mer kraftfulla varianter som är mer lämpade för industrier. Just därför är det viktigt att inte köpa en alltför kraftfull eller svag högtryckstvätt.

Hogtryckstvatt gor stenar rena
Gör rent dina stenplattor

Högtryckstvättens historia

De traditionella högtryckstvättarna utvecklads i USA under 1930-talet och framåt, sedan dess har det varit en framgångssaga. Maskinerna kom till Europa via de amerikanska trupperna som var stationerade i Västtyskland under och efter andra världskriget 1945. Alfred Kärcher var mannen som gavs i uppdrag att underhålla och reparera de amerikanska maskinerna. Kärcher är idag ett känt märke inom högtryckstvättar. Kärcher utvecklade dessa högtryckstvättar och skapade en egen variant av maskinerna som hade ett förbättrat tryck. Detta är idag en variant vars konstruktion är gällande för många andra märken.

Det går därmed säga att det var Kärcher som 1950 vidareutvecklade maskinen som vi idag använder för att rengöra ytor. Intressant fakta är att i Tyskland så används verbet Kärchern för att beskriva rengöring med högtryckstvätt. I Frankrike har varumärket bildat substantivet le kärcher för att ange högtryckstvätt.

Beskrivning och funktion

Det finns två huvudtyper av högtryckstvättar. Dessa är indelade i kall- eller hetvattentvättar och dessa används beroende på vad ni har för behov. Kallvattentvättar kan användas med både varmt eller kallt vatten. Hetvattentvättar är en dyrare variant som värmer kallt vatten för att med högre effektivitet lösa smuts och fett på en yta. I de allra flesta fall sker uppvärmningen av vattnet genom förbränning av bränsle som exempelvis diesel.

Högt tryck ger en mycket effektiv rengöring. Med rätt utrustning och tack vare god prestanda kan du spara upp till 80 % av vattenförbrukning som en vanlig vattenslang med bevattningsmunstycke skulle använt för liknande arbetsuppgift.

Genom att blanda vattnet och rengöringsmedel bidrar detta ytterligare till en mer ren yta.

Högtryckstvätt från olika märken

Det finns idag ett brett utbud av högtryckstvättar från olika välkända varumärken. Det kan vara svårt att göra ett val då det just finns så pass många olika maskiner av denna typ. Nedan har vi valt att lista några av de allra populäraste högtryckstvättarna i Sverige.

Husqvarna

Husqvarnas produkter har hög prestanda, precision och effektivitet. De utvecklar ständigt sina produkter och utrustar högtryckstvättarna med de allra senaste funktionerna. Anledningen är för att få ett ännu renare fordon, snyggare trädgård, uteplats eller stenväggar. Ta dig enkelt an alla utrymmen utomhus med en högtryckstvätt från Husqvarna. Smuts, fett eller damm blir ett minne blott.

Husqvarnas högtryckstvätt är utrustad med en metallpump för ökad hållbarhet. Detta innebär att maskinen får en betydligt längre livslängd och som du kommer kunna använda länge. Maskinens slang har en generös längd som har hög flexibilitet och gör arbetet till en enkel match. Tack vare den långa och flexibla slangen så minimerar du risken för trassel. Husqvarnas högtryckstvätt är enkel att hantera. Du kan med enkelhet ansluta kabel, slang, munstycke och andra tillbehör.

STIHL

Tack vare en högtryckstvätt från STIHL blir processen enkel med allt som har med smuts och fett att göra med. Maskiner från STIHL är toppmoderna och utrustade med komfortabla tillbehör för att arbetet ska bli enklare. STIHL erbjuder högtryckstvättar, stora som små, för olika behov. Tillbehör för deras maskiner finns, de är både ovanliga och innovativa, för bästa resultat. Tillbehör för de mest varierande uppgifterna, både för industrilokaler och i hemmet.

Att välja rätt högtryckstvätt

Utbudet av högtryckstvättar är enormt och det väljer att du gör rätt val. För att vara säker på att du blir nöjd med din nya maskin så finns det några saker att tänka på. Något man bör fundera över är vilka behov man har, med andra ord vad högtryckstvätten ska användas till.

För att exempelvis göra rent en moped så krävs mindre tyck i vattnet. I sådana fall kan en mindre högtryckstvätt användas. Är tanken att man ska göra bilen eller terrassen ren så kan en mer kraftfull maskin användas. Använder man en alldeles för kraftfull maskin så riskerar man i värsta fall att skada ytan. Det finns även mycket kraftfulla maskiner som är lämpade för industrimaskiner. Har man då större ytor med mer hårdsittande smuts bör man satsa på en starkare högtryckstvätt på 120–130 bar och uppåt. För mindre ytor rekommenderas en maskin med ca. 110 bar eller mindre.

Användningsområden för högtryckstvättar

En högtryckstvätt är det allra enklaste sättet att med största effektivitet rengöra ytor utomhus. Det enda du egentligen behöver göra är att ansluta maskinen till ett eluttag samt koppla vattentillförsel. Nästa steg är helt enkelt att sätta igång och rengöra önskad yta.

Högtryckstvättar går att använda till nästan vilken yta som helst. Kom dock ihåg att vara försiktigt och eventuellt undvika känsliga ytor. Maskinen är mångsidig tack vare de tillbehör som finns. Vid rengöring av känsligare ytor så är det viktigt att öka avståndet mellan munstycke och ytan. Vid smuts som sitter hårt så är det bara att minska avståndet. Det blir då ett högre tryck och därmed lossnar även den mest envisa smutsen.

Exempel på användningsområden

img class=”aligncenter wp-image-618 size-full” src=”https://gq.nu/wp-content/uploads/2019/11/Vattentryck.jpg” alt=”Högtryckstvätt från Gårdsman” width=”600″ height=”609″ />

Mossa på sten-ytor

Det är vanligt att mossa hamnar på stenplattor eller kullersten. Det är vanligt att denna yta angrips av mossa. För att bliv av med mossan så är det allra effektivaste sätt att använda sig av en högtryckstvätt. Har man ytor som är av betong så gäller det att vara försiktigt så att man inte skadar betongen. Betongplattor är inte lika vattentäta som de av natursten. Det finns en risk att man skadar ytan med en alldeles för hård stråle.

Bil och andra fordon

I vissa fall behöver även bilen en omgång med högtryckstvätten för att den ska bli ren. Spola av bilen med högtryckstvätten och den blir skinande ren, snabbt och enkelt. Det är viktigt att man är mycket försiktigt när man spolare bilen med en högtryckstvätt. En alldeles för stark stråle kan skada bilens lack. Samma visa gäller för båtar som också kan rengöras effektivt.

Terrassen

För att slippa sitta på knä och skura hela terrassen eller altanen för hand. Så kan en högtryckstvätt vara den perfekta lösningen. Kom ihåg att använda tillbehör i form av ett munstycke som är lämpat för just denna yta. Ett tips är att olja in träet efter en ordentlig rengöring.

Trädgårdsmöbler

Trädgårdsmöbler behöver med jämna mellanrum en uppfräschning efter exempelvis vinterförvaringen. Har kan du spara tid och energi med en högtryckstvätt genom att slippa skura eller tvätta för hand. Är möblerna målade kan det vara till fördel att vara extra försiktig.