katten-behover-en-veterinar-pa-en-smadjursklinik

Det är tur att vi har veterinärer

posted in: Nyheter | 0

Som alla nog känner till så är en veterinär en djurdoktor. Det är dock inte den enklaste utbildningen och det tar i snitt 5-6 år innan man blivit en veterinär.  Men den främsta anledningen att man behöver besöka en veterinär är för att ens djur antingen är skadat eller sjukt. Men det kan också vara så att man behöver vaccinera sitt husdjur. Det är nämligen en väldigt vanlig anledning till att man besöker en veterinär.

Men det finns lite saker som man kan behöva känna till. Om det gäller ett akutfall så är det viktigt att omedelbart ta ditt djur till ett djursjukhus. Men om det gäller en regelbunden kontroll eller mindre skador och sjukdomar så är en smådjursklinik bättre. Men det är veterinärer som jobbar på både djursjukhus och smådjurskliniker.

Letar du efter en Veterinär i Eksjö så finns Smådjurskliniken i Eksjö till för dig.

Vad gör en veterinär?

Vad en veterinär gör är egentligen inte så enkelt att sammanfatta av samma anledning som det är svårt att sammanfatta vad en vanlig doktor gör. Då det på samma sätt som med doktorer finns olika typer av veterinärer. Det finns veterinärer som bara tar hand om svårt sjuka djur men som inte tar hand om vanliga normalfall. Det finns även motsatsen där veterinären inte tar hand om akutsjuka djur utan bara tar hand om vanliga saker. Som små sjukdomar eller skador och som vaccinerar djur. Det finns även veterinärer som är kirurger med specialutbildning för att operera på djur. Men det finns en typ av veterinär för varje fall där ett djur behöver läkarvård.

Hur blir man en veterinär?

Det krävs att man går på veterinärutbildningen på ett universitet för att kunna bli veterinär. Det tar mellan 5-6 år att genomföra utbildningen. Men det beror på vad för typ av veterinär man vill bli och vilka extrakurser man tar. För det finns helt enkelt stora skillnader beroende på vad man vill göra.

Men rent generellt krävs det en 5 årig universitetsutbildning för att kunna bli veterinär. Sen beroende på vilka vidareutbildningar man vill göra så kan det krävas att man spenderar mer tid på sin utbildning. Vissa utbildningar kräver att man gör praktik under tiden man går utbildningen medans andra kräver att man gör praktik efter utbildningen.

Jag behöver hittar en veterinär

Om du behöver hitta en veterinär så måste du först avgöra om det är ett akutfall eller inte. Om det är ett akutfall så måste du omedelbart åka till närmaste djursjukhus. Annars finns det vanliga veterinärkliniker och smådjurskliniker du kan boka en tid hos. Men det beror på vilket djur som det gäller då en smådjursklinik bara tar djur som är lika stora eller mindre än hundar. Så om det gäller ett större djur så behöver du en veterinär som jobbar med större djur. Men om det gäller en hund eller katt så är en smådjursklinik det bästa alternativet. Om du vill vaccinera ditt djur så går det nästan på alla smådjurskliniker och det är bara att boka en tid. Men när det gäller veterinärer så är det viktigt att du känner till vilka vaccinationer och sjukdomar som ditt djur haft.