Snöskoter-pajala-kiruna

Skoter & snöskoter i Pajala & Kiruna

posted in: Nyheter | 0

En snöskoter är betydligt vanligare i norra Sverige, i städer som Pajala, Kiruna, Lycksele osv. Vad är då egentligen en snöskoter? När man väl ser en skoter så är det många som vet vad det är. Det finns dock människor som faktiskt aldrig har sett en skoter.

Genom att förtydliga vad en skoter verkligen är så blir det enklare att vistas i norra Sverige. En snöskoter är ett terrängfordon med band och skidor, vars syfte är att kunna köras i snö. I områden där snöskotrar är vanligt förekommande så kallas det oftast bara skoter. Detta för att det inte finns någon risk för förväxling med en moped som också kallas skoter.

Snöskoter – Användningsområde

En snöskoter ser man oftast på skoterleder. Det finns många fördelar med denna typ av maskin. Framförallt är det ett fordon som gör att människor under vårvintern enkelt kan ta sig fram. Detta fordon används för att kunna ta sig ut i naturen, affären eller vid jobb & jakt.

Skotern är ett mycket viktigt arbetsfordon för många människor. Renskötsel skulle idag vara svårt att utföra utan hjälp av denna fantastiska maskin. El- och kraftbolag använder sig av detta fordon när de behöver besiktiga eller röjning av kraftledningsgator. Polis, militär och naturbevakare löser en mängd problem och arbetsuppgifter med hjälp av detta fordon.

Utvecklingen av skotern som ett rekreationsfordon har inneburit en mängd nya möjligheter. I norra Sverige har många nya turistanläggningar byggts upp med hotell, stugbyar, butiker och bensinstationer. Med andra ord är denna maskin mer än bara ett fordon. Tack vare skotern så förenklas en mängd arbetsuppgifter, nya möjligheter skapas och turismen ökar.

Skoter av olika typer

Det finns olika skotrar för olika behov. Nedan listar vi några av de vanligaste fordon för färd på snö.

Veteranskoter

Är en maskin som tillverkats från snöskoterns uppkomst på tidigt 1950-tail fram till 1980-talet. Dessa maskiner kan vara mycket dyrare. Detta beror på att den teknik som används för detta fordon inte längre finns. Även om de äldre modellerna inte är lika effektiva, så finns det många entusiaster som föredrar äldre modeller.

Arbetsskotrar

Arbetsskotrar har lång drivmatta och är avsedda för att användas som touringmaskiner. Anledningen är att de är bekväma att köra längre sträcker. Maskinen är därför perfekt för att använda sig av vid olika arbetstillfällen.

Mountainskoter

Dessa maskiner har långa högkammsmattor och är ofta lätta med hög motoreffekt. Mountainskotrar startas oftast utan el-start och är tillverkade i exklusiva material. Fordonet har en mjuk dämpning för bättre bärighet på snö men även för att vara lätta att lägga omkull i skråkörning.

Att tänka på

Vid köp av snöskoter eller skoter finns det väldigt mycket att tänka på. Är du ute efter en skoter i Kiruna, så gäller det att vara ute i god tid när man köper en. Detta beror på att efterfrågan är större och den snöskoter i Kiruna som du verkligen vill ha, kanske är slut. Detta kan enklast förebyggas genom att man reserverar sin skoter.

För att köra detta fordon i Sverige behöver man även förarbevis för terrängskoter. Denna lag gäller sedan 1 januari 2000 och det är viktigt att man har koll på reglerna. Bryter man mot lagar och regler i detta fall kan man bli straffad.

Är du osäker på vilken skoter du ska köpa? Genom att söka sig till information på internet om olika fordon kan man enkelt skapa sig en uppfattning om vilken maskin som passar ens behov bäst. Är man osäker på vilken skoter man vill ha kan man alltid fråga någon med expertis inom branschen.