Industri 4.0 – framtiden är här

posted in: Nyheter | 0

Kanske har du hört talas om det innan, Industri 4.0. Eller är det rent av en ny bekantskap för dig? Du kan vara lugn, luta dig tillbaka så berättar vi mer om framtidens industri. Häng med.

Industri 4.0 – vägen dit

Industri 4.0 står för den fjärde industriella revolutionen. Genom historien har mänskligheten genomgått fyra stora förändringar inom tillverkning. Den första skedde i England under 1700-talets slut, då maskiner drivna av ångkraft äntrade industrier tvärs över landet. För första gången kunde vissa delar av arbetet automatiseras, vilket snabbt ökade produktion och tillverkning. Den andra revolutionen skedde när industrin sedermera elektrifierades. I början av 1900-talet kunde vi då för första gången massproducera på allvar och tillverkningen tog raska kliv framåt. Den tredje industriella revolutionen skedde under 1900-talets mitt, då Internet kom fram. Automatisering blev för första gången möjlig på allvar och elektroniken började prägla industritillverkningen.

Sen då?

Välkommen till framtiden och industri 4.0.

Vad kännetecknar Industri 4.0?

Det som särskiljer industri 4.0 från industri 3.0 är särskilt användandet av internet of things och uppkopplade enheter. Utvecklingen hit har pågått under lång tid och har sina rötter många år tillbaka. Utvecklingen av denna revolutionerande produktionsstrategi har däremot gått lavinartat sista åren och det är högaktuellt än idag.

Med hjälp av uppkopplade enheter och mätverktyg i molntjänster och liknande går det genom industri 4.0 att följa och effektivisera produktionen på ett helt annat sätt.

Det går att i realtid hela tiden ha kontroll över maskinparken i sin helhet. På det viset går det att tidigt upptäcka eventuella felaktigheter. Det är också lättare att få exakta mätvärden över helheten och effektivisera produktionen. Tack vare industri 4.0 kan du spara väldigt mycket pengar och även bli mer hållbar.

Fördelar med industri 4.0

  • Ökad lönsamhet.
  • Mer kontroll över produktionen.
  • Förebygg maskinstopp – spara miljoner.
  • Effektivisera produktionen – med smarta beslut.
  • Öka kundupplevelsen – genom insyn i hur det går
  • Det blir lättare att kvalitetssäkra produktionen.

 

Hur gör jag min industri smartare?

Att anamma industri 4.0 i din verksamhet är det smartaste du kan göra. Det finns många företag där ute som specialiserar sig på att göra industrier mer effektiva och i linje med dagens produktionsklimat. CombiQ är ett företag som kan industri 4.0 med mångårig erfarenhet av att föra in företag i framtiden. Företagets slogan ”vi får maskiner att prata” säger det mesta och illustrerar på ett träffsäkert sätt vad som gäller.

Industri 4.0 hos CombiQ hjälper dig ta rygg på och springa om konkurrensen. Din verksamhet kommer bli smartare än någonsin med hjälp av alla funktioner industri 4.0 tillhandahåller. Du kommer få full koll på hela produktionsflödet och kunna fatta skarpa beslut, där du både i förlängningen och direkt kommer märka stora resultat. Vi på redaktionen faller nästan av stolen när vi ser det hela framför oss. Industri 4.0 är det enda som gäller i dagens industriklimat. De analoga dagarna är sedan länge borta och det gäller att anpassa sig efter framtidens teknik.

Adapt or die – anamma industri 4.0

Har du sett filmen Moneyball? Vi på redaktionen har skrivit Brad Pitts budskap ”Adapt or die” stort på hela väggen. Varje dag klockan 13 ropar vi ut det tillsammans och gör honnör. Det rent darwinistiska i att hela tiden anpassa sig för att överleva och segra är vackert och puritanskt. Detsamma gäller dig och ditt företag. Att inte anamma industri 4.0 är lite som att lägga sig likt en elefant på savannen och självdö. Det känns helt meningslöst om du frågar oss på GQ-redaktionen.

Res dig upp, ring några samtal och ställ om din verksamhet. Savannen kan vänta.

Vår praktikant Sven-Fredrik af Borgenhauser arrangerade följande bild, och skrev ”adapt or fail” istället ”adapt or die”. ”Svenne” fick gå på dagen efter detta missöde.

 

Sammanfattningsvis – varför industri 4.0?

Varför industri 4.0? Det är svårt att sammanfatta i bara några ord. Likt med mycket annat i världen handlar det om att ligga i framkant för att vara bäst. Mer data och kunskap, leder till ökad lönsamhet. Med hjälp av mer kännedom över hur din produktion löper kan du fatta bättre beslut för hela verksamheten. Industri 4.0 möjliggör allt det här med hjälp av uppkopplade enheter och en holistisk syn på tillverkningen.

Den senaste tekniken innebär de senaste möjligheterna att agera. Naturens lag gäller där ute i industrilokalerna, företag strider världen över om att producera snabbast, bäst och smartast. Den dagen du och din verksamhet växlar ner och nöjer er, då dör ni. Det kan låta brutalt och magstarkt – men så lyder sanningen. Anamma industri 4.0, eller lägg ner med vad ni håller på. Det finns liksom ingen anledning att hålla på annars. Så tydligt är vårt budskap från GQ-redaktionen. Faktum är att vi lät vår redigerare Hannelore af Gravenstein gå direkt, när hon menade på att hon tvivlade på kraften i industri 4.0.

Ingen är större än framtiden, utvecklingen och anpassningen. Dessa ord myntade ingen mindre än Wolfgang Pichler under gårdagen på en AW. Den forne skidskyttetränaren satte verkligen skottet mitt i prick och inspirerade oss alla stort.

Inspirera hoppas vi också att vi har gjort dig angående industri 4.0. Det är verkligen en så kallad nobrainer (inte-hjärnare) att haka på detta koncept.

Allt gott. All makt åt industri 4.0 – vår befriare.